Hidradenitis Suppurativa (Akne Inversa)
Hidradenitis suppurativa koltuk altları, kasık, meme altı, anogenital bölge gibi genellikle sürtünmenin daha fazla olduğu farklı alanlarda iltihaplı sivilce benzeri lezyonlarla ortaya çıkar. Bu lezyonlar tekrarlayıcı özellik gösterebilir. Hastalığın şiddeti kişiden kişiye farklılık göstermektedir, tek tük lezyonlarla tanı alanlar olduğu gibi geniş alanları tutan şiddetli lezyonları olanlar, hareket kabiliyetini engelleyecek kadar skarlarla seyreden hastalık da olabilmektedir. Hidradenitis suppurativa sık tekrarlayan ağrılı lezyonlarıyla ve oluşturduğu skarlarla yaşam kalitesini oldukça olumsuz etkilemektedir.Yapılan çalışmalara göre bu hastalığın ortaya çıkışı ile tanısının konulması arasındaki süre yaklaşık 7 yıldır.
Oluşum Nedeni
Hastalığın nedeni tam olarak bilinmemekle beraber, oluşumunda hem genetik hem de çevresel özelliklerin rol oynadığı kabul görmektedir. Hastaların yaklaşık üçte birinde birinci derece akrabalarda da benzer şikayetler vardır. Genetik olarak gamma sekretaz gen mutasyonları, MEFV, PSTPIP mutasyonları hasta kişilerde saptanabilmektedir. Obezite ve sigara kullanımının hastalık şiddeti ile ilişkili olduğu bilinmektedir. Hastaların bir kısmında Saccharomyces cerevisiae antikorları saptanır.
Tanı Süreci
Deneyimli bir klinisyen tarafından tipik lezyonların gözlenmesi ile tanı konur. Nadiren biyopsi alınması gerekli olabilir. Tanıyı destekleyici ya da tedavi yönlendirici kan tahlilleri gerekli olabilir. Gerekli durumlarda hastaların genetik analizleri de yapılabilmektedir.
Eşlik eden hastalıklar
Hastalarda obezite, diyabet, artrit (özellikle spondiloartropatiler), akne grubu hastalıklar, kardiyovasküler hastalıklar, ailevi Akdeniz ateşi ve depresyon görülebilmektedir. Hastaların bu hastalıklar açısından bilgilendirilmeleri ve sorgulanmaları önemlidir.
Takip ve Tedavi
Hidradenitis suppurativa atak ve iyilik halleri ile seyreden kronik bir hastalıktır. Bu nedenle hastaların düzenli takibi gereklidir. Yaşam tarzı değişiklikleri önleyici tedavi olarak önemlidir. Bazı durumlarda hastaların cerrahi tedavi ihtiyacı ortaya çıkmaktadır. Bu hastaların tedavisi uluslararası klinik kılavuzlar göz önüne alınarak plastik cerrahi ve rekonstruksiyon ve romatoloji bölümlerinin de desteği ile multidisipliner olarak yürütülmelidir.
Sosyal Medya
Tel:
0850 250 8250
Adres:
Koç Üniversitesi Hastanesi, Davutpaşa Caddesi No:4 34010 Topkapı, İstanbul, Türkiye